Zinfandel – den “glemte” Kroatiske drue.
Zinfandel – Californiens perle… eller?
I mange årtier var Zinfandel USAs helt egen ædle drue. Den ankom på østkysten, til Californien i midten af 1800’erne sammen med guldgraverene ”49ers”. Druen var velegnet til det varme middelhavsklima, og etablerede sig hurtigt som en topvindrue. Da forskellige markedsmæssige forhindringer så som forbud og den store depression indfandt sig, gik Zinfandel’s rødder tabt i tidernes tåger. Mens mange andre vinstokke blev brændt under forbuddet, fandt Zinfandel en niche på det hjemmelavede vinmarked, et lovligt smuthul og lysstråle i de mørke tider. I konjunkturvinens efterkrigstid i den svækkede amerikanske vinindustria vandt Zinfandel indpas og folk var tilfredse med at kalde det ærke amerikansk ligesom amerikansk som baseball og æbletærte.
Primitivo eller zinfandel?
Men et gran af tvivl begyndte at vokse. Historikere gjorde lidt detektivarbejde og fandtbeviser for at Zinfandel først blev importeret fra et østrigsk børnehus engang i begyndelsen af det 19. århundrede. Omkring 1960’erne begyndte teorierne om at druen var den samme som den italienske Primitivo. Det var dog først i 90’erne og at et blev bekræftet. Ved at sammenligne DNA fra de to sorter, var et team af genetikere i stand til at bestemme, at Primitivo og Zinfandel faktisk er kloner af samme sort.
Historien stopper ikke her. I 1970’erne var det blevet teoretiseret, at Primitivo var en italiensk klon af den kroatiske drue Plavac Mali. Selvom det ikke viste sig at være tilfældet, fandt forskerne, at Zinfandel var en forælder til denne sort, som fik dem til at kaste deres net bredt omkring og se, om der måske ikke var noget om rigtigt i ideen om, at Primitivo / Zinfandel var kroatisk. Efter en del feltarbejde på den dalmatiske kyst og sammenligning af DNA fra lokale vinstokke så begyndelsen af det nye årtusinde opdagelsen af det manglende link: pre-Primitivo Crljenak Kaštelanski – også kendt som Tribidrag. Det blev bekræftet at Zinfandel var kroatisk og dyrket siden i det mindste det 15. århundrede.
Hvis du har fået lyst til at nyde et glas af denne drue så se et stort udvalg her