Sulten? Sæt tænderne i det sønderjyske!
Det er måske de færreste, der vil tænke på Sønderjylland, når der nævnes tunge ord som gastronomi eller kulturarv. Men faktisk er de sønderjyske madtraditioner begge dele på samme tid. Der er ikke tale om et vanvittigt komplekst fusionskøkken, men gode råvarer og den rette smagssammensætning – vel at mærke lavet på århundredes traditioner, som kan spores tilbage til særligt det opgrænsende Tyskland.
Smag på slagtervarerne!
Det er især de lækre slagtervarer, der har gjort det klassiske sønderjyske køkken populært. Det er både det almindelige skærepålæg, men i høj grad også pøler og skærepølser, der er kendt som lidt af en specialitet på egnen. Ikke mindst på grund af førnævnte arv fra det tyske, som har mestret pølsetraditioner, der går århundrede tilbage.
I dag laves der faktisk også meget pålæg på det sønderjyske fundament. Det kan f.eks. være Graasten Salater, men også et hav af de producenter, der laver netop skærepølser- og pålæg.
Din leverandør af sønderjyske slagtervarer kan derfor være noget så simpelt som dit lokale supermarked – men der findes også mange specialvirksomheder, der leverer pålæg og pølser med masser af bid og karakter!
Rugbrødslagkage?
Ja, rugbrødslagkage! Det sønderjyske kaffebord, der serveres til kaffen kl. 15, ville ikke være komplet uden rugbrødslagkagen – som også kendes under navnet ’brødtorte’. Det særlige ved denne lagkage er, at bunden er lavet af revet sønderjysk rugbrød samt hakkede nødder. Det giver en solid, sprød og nærende bund, som smager himmelsk. I den klassiske forstand, bliver bunden smurt med solbærsyltetøj, flødeskum og så flere hakkede nødder. Bunden bruges dog med mange forskellige sammensætninger ig gør sig overraskende godt til kage i det hele taget.
Det er nuancerne, der gør det
Hvis du undrer dig over, hvorfor det sønderjyske køkken mon er så velsmagende, skydls det i høj grad kombinationerne af smagssupplementer. Der bliver nemlig brugt meget surt og sødt i retterne. F.eks. bruges der ofte ting som asier eller andet eddikesyltet, som ’renser’ fantastiske ud i de tungere retter. Men også kombinationen af det syrligt og søde – som f.eks. ribsgele – gør det til et sanseligt festfyrværkeri at gå ombord i det sønderjyske køkken. Vores klar opfordring er derfor: Prøv det!