Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Hvis du har små børn, så er der en god sandsynlighed for at du har oplevet, at dit barn ikke er helt vild med at dele sit legetøj. Har dit barn fået en søster eller bror, er det næsten utænkeligt, at du ikke har oplevet det. Børn er ofte meget ærekære omkring deres legetøj, og vil helst ikke dele det med nogen, hvis de kan blive fri.

Det er en proces

I alle velfungerende dagplejere, vuggestuer, børnehaver og lignenden, er det noget, der bliver arbejdet på, da børn naturligvis skal kunne dele. Som forældre er det dog vigtigt at huske på, at selvom børnehaver og andre institutioner gør deres, så har man som forældre i sidste ende det store ansvar. De gode vaner skal helst komme fra hjemmet, og blot blive videreudviklet i barnets hverdag.

Har et barn ikke været vant til at skulle dele, kan det være en større proces at skulle igennem, når der pludselig er flere om tingene. Det er derfor vigtigt at huske på at nye vaner ikke nødvendigvis kommer fra dag til dag, men at det tager tid at oparbejde dem.

Køb fælles legetøj

En god løsning kan være at investere i legetøj, som man skal være flere om. Det kan være basketballkurve, fodboldmål eller lignende. Ting der ikke er så sjove, hvis man er alene. Bliver barnet vant til at lege sammen om ting, er det nemmere at vænne dem til at deles om tingene.

En anden måde man kan gøre det lettere, er ved at man selv er et godt forbillede. Hvis barnet kommer og tager noget du sidder med, fjernbetjening, telefon eller lignende, så lad vær med at sige “den må du ikke ta”, prøv i stede at forklare hvorfor det ikke er så smart at din tre-årige søn sidder og leger med din arbejdscomputer. Børn kopierer forældres adfærd, så hvis de er afvisende, vil de blive det samme.

Det er ok at være konsekvent

En gang imellem kan det blive nødvendigt at tage konsekvenser, hvis barnet nægter at dele. Bliver barnet surt og insisterer på ikke at ville dele, så lad vær med at skælde ud. Forklar hvorfor det er vigtigt at dele, men vær bestemt. Forklar gerne gentagne gange om konsekvensen af ikke at ville dele, og sig eventuelt at hvis barnet ikke vil dele, er der ingen der kan lege med det legetøj. Siger du dette, skal du fjerne legetøjet og ikke blot true med det – ellers vil barnet have svært ved at tro på “truslen” næste gang.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *