Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Hvis du har et lille barn på under to år, har du måske gået med tanken om hvornår det er slut med bleskift, og hvornår det er tid til at introducere potten hos den lille dreng eller pige. Ligesom der er forskel på os voksne mennesker, er der naturligvis også forskel på børn. Der er naturligvis masser af ligheder mellem børn, men der er ikke to der er ens, og derfor er det selvsagt også forskelligt, hvornår bleen ryger af og det er tid til potten og toilettet.

Typisk er børn mellem 2 og 3 et halvt, når de smider bleen. Der er ganske få der gør det, når de er yngre, men der er en del der er ældre. Det handler om modenhed og mange andre faktorer. Så hvis barnet er lidt længere om det, er der ikke nogen grund til den helt store fortvivlelse.

Første skridt mod at dit barn bliver klart til at gå væk fra bleen, er når det begynder at registrere, at der er noget i bleen. Det første bare år skal man typisk som forældre selv tjekke om der er det ene eller andet i bleen. Herefter vil barnet så småt begynde at kunne mærke der sker noget – inden det sker. Når man kan se disse ting ved barnet, er det som regel ved at være en god ide at begynde.

Toilet eller potte?

Det kaldes over en bred kam pottetræning, men der er masser af børn, der aldrig har prøvet at sidde på en potte. Der findes mange forskellige indsatser og lignende til toiletter, hvor barnet let kan sidde. Bruger man sådanne, er overgangen lettere fra indsats/sæde og til almindeligt toilet ofte lettere end fra potte til toilet. Det handler dog om, hvad barnet er mest trygt ved. Det handler dog også om, hvad der er tilgængeligt i hos barnets dagpleje, vuggestue, børnehave.

Uheld er uundgåelige

Der er naturligvis nogle forældre der “blærer sig” med at deres børn ikke har haft uheld efter de har smidt bleen. Er dit barn om 999 ud af 1000 andre, så sker det dog, og det er der ikke noget at gøre ved. Man skal blot huske altid at være opmuntrende omkring det. Det hjælper ikke at blive irriteret eller sur, tag det med et smil “Sådan noget sker jo”, “det gør ingenting” osv. Der findes også såkaldte training pants (læs mere om dem her). Dette er ikke bleer men kan holde de helt små uheld. Det kan være en god ide i de første uger efter bleen er smid.

Hvor lang tid tager det?

Hos nogen tager det et par dage at blive bleen kvit, for andre tager det uger, for nogle måneder der ikke noget rigtigt og forkert. De fleste vil fortsætte med at bruge en ble om natten lidt længere. Her er barnet ikke så opmærksomt og uheld sker nemt. Det er trods alt lige mere irriterende at skulle skifte sengetøj og har styr på madrasser midt om natten, end det er, at skulle give en “sikkerhedsble” på.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *