Hvorfor er slankekuren en dårlig idé? Og hvad kan du gøre for et varigt vægttab
Man hører altid om forskellige slankekure, hvor man kan tabe adskillige kilo. Specielt ugeblade og diverse magasiner bugner af dem. Men spørgsmålet er, om de overhovedet fungerer?
At gå på slankekur lyder godt, og det virker også for nogle personer, men bestemt ikke for alle. Vægttabet, som man kan opnå, vil ofte ikke være vedvarende. Årsagen til det er, at et vedvarigt vægttab handler om at lave en livstilsændring og ikke en kortvarigt ændring.
Slankekure er tidsbegrænsede, og det er kun i en periode, hvor du spiser anderledes, end du plejer. Når du stopper kuren, vil du ikke have ændret adfærd, og du vil vende tilbage til dine gamle kostvaner – de vaner der ledte dig til utilfredshed omkring din krop.
Slankekure kan være besværlige eller underlige, hvilket bidrager til, at det kun er en kortvarig succes. I diverse ugeblade reklameres der ofte med et meget stort vægttab, eksempelvis 15-20 kilo på kun 8 uger. Det er et urealistisk billede, som i mange tilfælde kan føre til skuffelse. Alle mennesker er forskellige og vil derfor reagere forskelligt på kuren.
Slankekure er standardiserede og demotiverende
Ved slankekure følger du ofte en standardkostplan med, hvad og hvor meget du skal spise. Vægttab handler om, hvor mange kalorier du spiser i løbet af dagen, versus hvor mange kalorier du forbrænder. Ens forbrænding er meget individuel fra person til person, hvorfor du skal have en kostplan, der er tilpasset dit individuelle behov. Slankekure er ikke tilpasset den enkelte, hvilket betyder, at nogle vil opleve store vægttab, mens andre vil opleve et mindre eller intet vægttab.
Slankekure er som regel kun sjove i starten, og de kræver stor selvdisciplin. Motivationen for at følge kuren kan variere meget fra den ene til den anden dag. Mange føler, at de skal sige fra overfor de fristelser, der kan være i hverdagen, hvilket kan føles som en mental kamp. Mange tror, at det er enten/eller. Hvis det sker, at de falder i og spiser en karamel på arbejdet, har de tendens til at tro, at de har fejlet. De føler, at det hele nu er lige meget og spiser dernæst ukontrolleret resten af dagen. Virkeligheden er en helt anden, en enkelt karamel eller et lille stykke kage en gang imellem skader ikke. Skaden sker først, når man giver slip for resten af dagen eller ugen.
I mange tilfælde vil det vægttab du opnår på en slankekur være tab af væske. I virkeligheden skal du fokusere mindre på, hvad badevægten siger, og mere på hvad dit spejlbillede fortæller dig. Drastiske vægttab går også udover din muskelmasse. Selvom vægten siger, at du har tabt dig et kilo siden sidst, er det ikke nødvendigvis ren fedtmasse, men måske nærmere væske og muskelmasse du har tabt. Kroppen vil nemlig i mange tilfælde forbrænde muskelmasse fremfor fedt. Det skyldes, at mere muskelmasse betyder et højere energiforbrug. Det er derfor enormt vigtigt, at man styrketræner under et vægttab, så kroppen har en grund til at vedligeholde muskelmassen og tærer på fedtdepoterne i stedet.
I det næste afsnit vil du kunne læse nærmere om, hvorfor styrketræning er så vigtig under et vægttab.
Din styrketræning er vigtig under et vægttab!
Styrketræning er ofte en overset træningsform, når det handler om vægttab. Mange tror, at de bare skal op på løbebåndet eller cyklen, når man snakker om at dyrke motion. Hvad de desværre ikke ved er, at styrketræning bør være en essentiel del.
Muskelmasse er vigtigt for dig
Ved et vægttab skal du gennemgå nogle ændringer af dine kostvaner. Det medfører, at du på daglig basis ikke får lige så mange kalorier, som du er vandt til. Du vil komme i kalorieunderskud, hvilket vil tære på dine fedtdepoter, men også din muskelmasse. Derfor er det vigtigt, du styrketræner. Styrketræningen hjælper dig med at holde på muskelmassen og i nogle tilfælde øge den. En høj muskelmasse betyder en høj forbrænding, hvilket er fordelagtigt, da det tillader dig at spise mere og kan medføre, at du taber dig hurtigere. Tabet af muskelmasse, du kan opleve under et vægttab, hvis du ikke styrketræner, kan også have en negativ indflydelse på din dagligdag. Kroppen bliver svagere, og det kan blive hårdere at udføre aktiviteter.
Der er mange, som tror, at styrketræningen ikke forbrænder mange kalorier, hvorfor de hellere konditionstræner. Sandheden er dog, at intens styrketræning også forbrænder en del kalorier. Desuden øger det din efterforbrænding i op til 48 timer. Det betyder, at du forbrænder flere kalorier, selvom du sidder stille, end du ville have gjort, hvis du ikke havde styrketrænet. Ved almindelig konditionstræning viser studier, at din forbrænding kun er høj under selve træningen, og dermed vil du ikke opleve effekten af efterforbrænding på samme måde.
Hvordan du skal træne
Der er ikke nogen facitliste til, hvordan du præcis skal træne, det vigtigste er, at du træner hele kroppen flere gange om ugen (ca. 2-3 gange). Vi anbefaler, at man inkluderer basisløft som squat, dødløft og bænkpres. Hvis du er helt ny inden for styrketræning, kan du starte ud med maskiner, men du bør hurtigt give dig i kast med frivægtsøvelser, da disse er bedre. Ved frivægtsøvelser har du frie bevægelsesbaner, og du styrker din koordineringsevne, stabilitet og balance, i modsætning til maskiner.
”Jeg vil ikke styrketræne fordi jeg ikke vil ligne en mand”
Nogle kvinder fravælger styrketræning, fordi de er bange for at komme til at opbygge for meget muskelmasse og dermed komme til at ligne en mand. Det er rigtigt ærgerligt, at der er så mange, der har fået den opfattelse, det er nemlig et usandt billede. Man vokser ikke bare natten over eller bliver bredskuldret i løbet af 2 uger. Det kræver mange års hård træning, for overhovedet at komme i nærheden af proportioner, der kan virke lidt mandige i nogles øjne. Opbygning af muskelmassen bliver desuden sjældent særligt stor hos kvinden, da de genestisk bestemt ikke er bygget til det. Det betyder, at sandsynligheden for, at man som kvinde vil formindske sine feminine træk ved styrketræning, er meget lille.
Konklusionen er, at hvis du ønsker et varigt fedttab, som ikke skal være en kamp, men som skal være motiverende og give dig overskud, er det ikke slankuren, du skal ty til. Vægttab handler om en livstilsændring, hvilket indebærer en permanet ændring i dine kostvaner og mere motion. Det er vigtigt at gøre vægttabet så sjovt og smertefrit som muligt. Hvis målet ved et vægttab er at komme tættere på en sund krop, som du fysisk er tilfreds med, bør du altid inkludere styrketræning, da det bidrager positivt til processen.
Har du svært ved overstående kunne det være en idé at søge hjælp hos en personlig træner