Fem gode råd til at kværne kaffen selv
Vi danskere er vilde med kaffe, og er selvom vi ikke er kaffeproducerende blandt de lande i verden der drikker mest. En undersøgelse, der godt nok er et par år gammel, viste at godt hver anden af os foretrækker den helt almindelige filterkaffe. Selvom der er tale om ganske almindelig filterkaffe fra en ganske almindelig kaffemaskine, er der stadig stor forskel på, hvilken slags kaffe du burger.
Den absolut bedste kaffeoplevelse får du, hvis du selv kværner bønnerne. Lige så snart kaffen er kværnet mister den utrolig meget af sin smag og aroma. Det er derfor kaffe bliver forseglet i lufttætte poser, lige efter de er kværnet. Når du åbner posen, kommer der ilt ned til den, og så forsvinder meget af smagen. Hvis du vil have den fulde smag, bør du altså kværne den selv. Her er en håndfuld gode råd til dig der enten gør det, eller vil i gang med det.
Mal bønnerne lige inden du skal bruge dem
Som nævnt ryger meget at smagen, når de er kværnet. Du bør derfor først kværne dem lige inden du skal bruge dem. Der går ganske få minutter inden en stor del af smagen er væk.
Prøv dig frem
En anden stor fordel ved at kværne bønnerne selv, er at man kan prøve sig frem. Der er stor forskel på, hvordan en kaffe smager, alt efter hvor fint den er malet, så du har mulighed for at lave den perfekte kop.
Køb en god kværn
Der findes mange forskellige former for kaffekværne, som du kan se her på Whiteaway, så varierer priserne mellem et par hundrede og et par tusinde, og de kan både fås billigere og dyrere. Til almindeligt behov er der ikke nogen grund til at investere i en til en formue. Der er dog stor forskel på, hvordan de maler bønnerne. Nogle kan indstilles på mange måder til mange finhedsgrader. Vælg en i den gode ende.
Sorter dårlige bønner fra
Når du åbner en pose med kaffebønner, kan du hurtigt se om der er dårlige bønner i. De har en lidt anden farve. Pil dem fra, og hvis du er rigtig ivrig kan du også pille dem fra der er ødelagt, da deres smag ikke er lige så intens.
Rengør kaffekværnen godt
Gamle kafferester afgiver smag, og hvis der sidder gamle rester i kaffekværnen når du skal kværne noget friskt, kan det give en dårlig bismag. Det er derfor vigtigt at den er helt ren. Vælg derfor også en model, der er lidt at rengøre.