Er vi stadig lykkelige?
Det er efterhånden en offentlig hemmelig, at Danmark, der ellers er et af verdens lykkeligste land, har nogle alvorlige problemer. Gang på gang bliver vi placeret helt i top, på den internationale world happiness report. Generelt har vi ligget og dystet lidt med Norge om hvem, der skulle have førstepladsen. Sidste år gled vi dog både væk fra første og andenpladsen og ned som nummer tre – overgået af Norge og Finland som nu er etter.
Den store report er baseret på en lang række faktorer som social sikkerhed, korruption, tryghed, økonomi og meget meget andet. På disse parametre er vi naturligvis stadig i top, men hvad siger det egentlig om lykke? For selvom vi aldrig har haft bedre adgang til uddannelse, blevet ældre og haft flere penge, har der heller aldrig været så mange med psykiske problemer.
Den psykiske trussel er enorm
Det kan godt være, at vores fysiske helbred kunne være bedre, og der bliver flere og flere overvægtige. Så selvom vi er oplyste og godt ved hvor farligt det er, at indtage for meget, så gør vi det alligevel. Noget andet der er en alvorlig udvikling inden for, er vores psykiske helbred. Der har nemlig aldrig været et større antal med psykiske problemer, end der er nu.
Ifølge tal fra Netdoktor, så rammes godt hver femte dansker eksempelvis af angst i løbet af livet. Der findes naturligvis mange forskellige former for angst, og ikke mindst mange grader. For mens nogle typer af angst kræver behandling er der andre der er mere forbigående i livet.
Angst er en af de hyppige psykiske lidelser, det er dog ikke noget der kommer op på siden af stress. Der er mere end 400.000 der dagligt har symptomer på stress. Der er dagligt mere end 30.000 danskere der er sygemeldt med stress, og lidelsen koster samfundet langt mere end 10 milliarder om året.
Så selvom vi måske nok generelt er rimelig glade for lavet, så er der nok nogen der vil stille spørgsmålstegn ved, om vi nu stadig er så lykkelige som rapporterne siger.