Bliv klogere på rosévin
Rosévinen er i de seneste år blevet meget populær – og den pink og lyserøde vin er i dag fast inventar i danskernes vinsortiment. Rosévinen kan dog for den ikke-vinkyndige dog være lidt svær at forholde sig til, og der kan hurtigt melde sig en masse spørgsmål. Vi har i denne artikel svaret på nogle af de mest gænge spørgsmål om rosévin, så du kan blive lidt klogere på den lækre lyserøde vin.
Hvad er rosévin?
Rosévin er ikke – som mange fejlagtigt tror – bare en blanding mellem rød- og hvidvin. Rosévin er en let, lyserød vin, som ligesom rødvin er fremstillet på røde druer. Vinen opnår sin karakteristiske lyserøde farve ved at druernes mørke skaller fjernes nogle timer efter gæringen er begyndt – i modsætning til rødvin, som beholder de mørke skaller hele processen igennem. Drueskallerne har i denne tid kun afgivet ganske lidt farve og garvesyre til mosten, og det giver vinen denne karakteristiske lyserøde farve.
Hvordan fremstilles rosévin?
Rosévin fremstilles grundlæggende på samme måde som rødvin, men kan defineres som en ”afbrudt” rødvinsproduktion. Man forkorter nemlig ved produktion af rosévin det tidsrum, hvor druemosten er i kontakt med de blå drueskaller, efter selve mostens gæringsproces er igangsat. Denne afbrydelse eller forkortelse af rødvinsproduktionen fører til følgende to resultater. Man får en vin med en mere nedtonet rød farve, hvilket giver vinen sin karakteristiske lyserøde farve. Man begrænser også udviklingen af tanniner (garvesyrer), hvilket har betydning for vinens bevaringspotentiale, struktur og tekstur, men også dens bitterhed og fylde. Rosévinen er på den måde mere tør og syreholdig og leverer en forfriskende smags- og duftoplevelse af bl.a. bær- og frugtkombinationer.
Hvordan spotter man en god rosévin?
Når du skal spotte rosévin, skal du umiddelbart gå efter vinens lyserøde og pinke farve. Det er dog ikke altid helt ligetil, da farven ligger på en skala fra de helt dybde, mørke og intense rosa-farver og til de helt lette og lyserøde farver. Hvis du er i tvivl, kan du altid afkode, om det er en rosévin på etiketten på den pågældende vinflaske.
Når i stedet for skal spotte en god rosévin, er det lidt mere vanskeligt. Der findes nemlig ikke et enkelt svar på, hvad der udgør en god rosévin. Selvfølgelig findes der rosévine af højere og lavere kvalitet, men om vinen er god eller ej afhænger i høj grad af dine individuelle præferencer og dine personlige smagsløg. Du kan derfor ikke være sikker på at have fundet en god rosévin, før du selv har smagt på den.
Hvad spiser man til en god rosévin?
Rosévin passer godt sammen med al slags mad – både varme og kolde retter – og det er derfor en meget populær vin til både frokost- og middagsbordet. Det er dog i høj grad en vin, som nydes meget i sommerhalvåret – naturligvis afkølet.
Vil du prøve en lækker rosévin, så kan du med fordel købe en lækker dansk rosévin produceret på en dansk vingård.