Alt om korrekturlæsning

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Uanset om man arbejder med en webshop eller skriver salgsbreve på den gammeldags facon, så skal teksterne være rene. De skal med andre ord igennem korrekturlæsning.

At korrekturlæse vil sige, at man fjerner alle stavefejl og får styr på tegnsætningen, det vil sige komma, punktum, kolon osv. Herefter kan man se på, om der er problemer med grammatikken. Man retter typisk fejl som egennavn med lille, problemer med at skelne mellem hans og sin. Og så er der alle småtingene såsom for mange mellemrum og sjusk med linjeafstande.

Priser

Pris og kvalitet hænger som bekendt sammen. Det gælder også med korrekturen. Derfor bør man ikke gå efter de billigste. For hvis korrekturen er 100 % i orden, så er der ingen grund til at tage en lav pris. Lav pris vil tit være tegn på, at korrekturlæseren selv ved, at kvaliteten måske er helt på det niveau, hvor den burde være. Du bør ikke gå under 30 kr. + moms pr. side.

Hvordan foregår det?

Det er en god ide at begynde med at sende en A4-side ind til korrektøren. Så kan han eller hun sige noget om, hvor besværligt det er at rette og dermed, hvor meget det skal koste pr. side. Herefter er det vigtigt, at I aftaler, hvornår det skal være færdigt. Det er ærgerligt, hvis I kommer i konflikt pga. manglende tidsaftale. Selvfølgeligt kan det ske, at man bliver forsinket. Det sker i alle brancher. Men nogle gange skal teksten være færdig til tiden, for at man kan bruge det til noget.

Aftal også, hvad korrekturlæseren skal fokusere på. Man skal altid være på det rene med, om det både er komma, stavning, uforståelige sætninger osv. Det er godt at få styr på den slags, før man gå i gang.

Nogle gange kan der være tale om store ordrer. Fx bøger på 3-400 sider. Det er især i den slags tilfælde, at man skal sikre sig, at aftalen er på plads, så man ikke får rettet i mange timer på et forkert grundlag.

Hvilken uddannelse skal korrekturlæseren have?

Egentlig er det vigtigt, at vedkommende kan rette fejlene. Derfor kan man ikke pege på én eller to uddannelser, som er de “rigtige”. Men skal man alligevel give nogle bud, kunne det være:

  • Cand.mag. – gerne i dansk eller kommunikation, men cand.mag.’er i fremmedsprog plejer også at være skarpe til korrektur.
  • Journalist – en uddannelse som journalist er meget relevant. De lever af at skrive, og de må ikke lave fejl. Journalister vil også ofte være gode til at komme med forbedringsforslag til dine tekster.

Men som allerede antydet kan man godt læse korrektur uden at have en bestemt uddannelse. Det kræver bare, at man har sat sig ind i tingene. De fleste firmaer vil dog foretrække at bruge en højtuddannet med masser af erfaring.

Kan man selv læse korrektur?

Jeg har set mange eksempler på ejere af webshops m.m., som selv retter deres tekster. Det er dog lidt som med gør det selv-arbejde. Resultatet bliver ofte middelmådigt. Desuden er det tidsbesparende at bruge en korrektør. Det giver virksomheden et overblik og mulighed for at bruge krudtet på det vigtigste, hvilket vil sige deres produkt eller service. Det giver jo heller ikke mening selv at feje uden for butikken og pudse ruder, for så er der ikke overskud til kunden. Fordelen ved at bruge et professionelt firma er også, at de får et ansvar for, at det er helt i orden. I dag bliver man jo vurderet over alt på nettet, fx Trustpilot. Derfor vil din korrekturlæser altid anstrenge sig for at levere den helt rigtige tekst til dig.

Hvis du har nogen spørgsmål, kan du følge nogle af linksene ovenfor. De fører dig til hjemmesider om korrekturlæsning, og man kan sende beskeder i en boks. Nemt og hurtigt.

Held og lykke med korrekturen!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *